KIRJAT

Pilarihaapojen tanssi

Ilona Kinnarin toimittamana ja pääosin itse kirjoittama Pilarihaapojen tanssi on tekijänsä neljäs kirja ja kolmas runokokoelma. Teos kirjoittaa auki tekijänsä matkaa lapsuudesta alkaen ja antaa äänen myös tämän perheenjäsenille. Ilona Kinnari on raisiolainen kirjailija ja kuvataiteilija.
Teoksessa on runoja myös Kinnarin perheenjäseniltä eli isältä Yrjö Kinnarilta (1897 - 1974), äidiltä Anna Juliaanalta (1913 - 1979) sekä sisarilta Anni Rita Inkeriltä (1935 - 1973), Ainolta (1936 - 1971) ja Kaisalta (1939 - 2011) että veljeltä Alpolta (1942 - 1971).

LUKIJALLE

Tänään on oikein loskapäivä, onneksi kengät eivät kastuneet, kun kävin pienellä lenkillä, sitä on raskas kävellä, ostaa jalkoja. Tänään on myös Runebergin päivä, sain vuosi sitten tietää, että olen hänen sukuaan.

Tämä kirja on syntynyt kahdesta ideasta, toisessa kädessä perherunot ja toisessa pilarihaaparunot. Aloin kirjoittaa tätä
muutama vuosi sitten katsellessani Uudenkaupungin sairaalan ikkunasta pilarihaapojen kullastumista syksyn tullen. Ja kun kävelin puiden alla värikkäiden lehtien lennellessä ympärilläni.

Perheessäni Pohjanmaalla oli kahdeksan jäsentä, joista seitsemän kirjoittivat runoja, isä ja äiti, kolme siskoa ja veli ja minä nuorin. Kyläkirjaston pitäjä muisti aina perheestämme sen, että luimme paljon ja kirjasto oli liian pieni lukemisen haluun nähden. Itse muistan kaupunkireissun, kun pääsin valitsemaan isosta kirjastosta lukemista. Valitsin kaikista kirjoista Anni Swanin suuren satukirjan, missä kuvitus myötäili hyvin tekstiä.

Kerran he kaikki olivat luonani. Taas tätä kirjaa tehdessäni ja löytäessäni heidän runonsa, tunsin suurta rakkautta ja
kiitollisuutta heitä kohtaan, kun sain heiltä niin paljon kannustusta pyrkimyksissäni. Tänään he ovat jo poissa ja minä jäin toteuttamaan heidän unelmansa.

Kiitokset haluan ilmaista nykyiselle kustantajalleni, kirjoituskurssilaisille ja kurssien opettajille. Kiitoksen
ansaitsevat myös lapseni ja lastenlapseni, muut sukulaiset ja ystävät, jotka ovat tukeneet ja kannustaneet jatkamaan kirjoittamista ja tämän runokirjan tekemistä.

Raisio 5.2.2022

Ilona Kinnari


Sydämessä koivun valo -runokirja

Osta suoraan Ilonalta, ota yhteyttä!


Askel huimaavien kuilujen yli

Ilona Kinnarin kirja Askel huimaavien kuilujen yli on hänen kolmas teoksensa, sukukirja ja mieleenpainuva muistelmakertomus suomalaisen sisukkaan nuoren naisen kasvuvuosista sodan jälkeisestä ajasta 1970-luvun alkuun saakka. Kinnari kuvaa hellästi ja ymmärtäen pohjalaista sukuaan ja perhettään, lapsuuttaan ja tyttövuosiaan pieneen punaiseen mökkiin maaseudulle syntyneenä suureen ikäluokkaan kuuluvana perheen kuopuksena. Hän kertoo perhe-elämän pienistä ja suurista kohokohdista, elämän avautumisesta ja oppikouluun lähdöstä. Kinnarin tie vie myös kaupunkiin, matkoille 1960-luvun Lontooseen, myöhemmin opiskelemaan, työhön ja avioliittoon Turkuun. Elämänmakuinen selviytymistarina sisältää myös askelia huimaavien kuilujen yli.

Julkaisuvuosi: 2015 • Kustantaja: Lighthouse Consulting/Enostone • Kieli: fin • Sivumäärä: 95 • ISBN: 9789525960365